alt«Шановні колеги! Ми, як і держава загалом, гідно зустрічаємо 20-річчя незалежності України, виконуємо завдання проголошеного Президентом України року знань, долаємо протиріччя світової й вітчизняної кризи, готуємо, навчаємо, виховуємо молоде покоління в дусі патріотизму, поваги до батьків і старших, до інших культур і народів світу.

Сьогоднішня зміна, яку ми приймаємо в нашу драгоманівську родину, високо достойна своїм знаннєвим потенціалом, відданістю національним інтересам, справі утвердження незалежної держави, зміцнення її авторитету у світі.

До нас прийшла когорта молоді, яка витримала тестові випробування, достойно зарекомендувала себе на шкільній лаві, пройшла фахові іспити й співбесіди, підтвердила готовність до здобуття університетської освіти. Левова частка молоді, яка знаходиться в залі, свідомо й цілеспрямовано обрала педагогічну професію й має наміри стати вчителем.

Професія вчителя особлива. Вона ґрунтується не тільки на фундаментальних знаннях і високій культурі, але й, насамперед, на безмежній любові до дитини, яка прагне стати особистістю. Як наставник і вихователь другий батько і друга мама перший вчитель залишається у пам'яті людини назавжди.

Наш університет готує такого вчителя, до якого «линуть» діти. Для цього ми маємо все необхідне світлі аудиторії, комп'ютерні класи, спортивний комплекс і комфортні гуртожитки, а головне прекрасних викладачів, які, виконуючи настанови видатних педагогів минулого Ушинського, Пирогова, Макаренка і Сухомлинського серце віддають дітям, молоді, студентам, формують у них професійні компетенції, виховують високі людські якості.

Шановні першокурсники!

В університетських аудиторіях Ви зустрінете видатних педагогів і науковців академіків Миколу Шкіля і Любов Мацько, Мирослава Жалдака і Віктора Синьова, братів, академіків Віталія і Володимира Бондарів, професорів Людмилу Вовк і Григорія Волинку, Людмилу Фомічову і Марію Шеремет, Василя Бровдія і багато інших викладачів, педагогічна і наукова слава яких відома далеко за межами нашої України.

А ще Ви зможете спілкуватися з видатними вченими, представниками Національної академії наук і Національної академії педагогічних наук України, зокрема, з академіками Василем Кременем і Анатолієм Толстоуховим, Юрієм Шемшученком і Ярославом Яцківим, Анатолієм Самойленком і Сергієм Максименком, Олександрою Савченко і Іваном Зязюном, іншими видатними вченими держави. З Вами будуть працювати прославлені поети й літератори, видатні митці, всесвітньо відомі діячі культури України. Серед них Герої України: Анатолій Авдієвський, Мирослав Вантух, Анатолій Паламаренко, Іван Драч, Борис Олійник.

Університет має потужні міжнародні зв'язки. Наші студенти навчаються й проходять стажування в кращих університетах Німеччини, Франції, Польщі, Росії, Чехії. Водночас у нас навчається близько 500 студентів з двадцяти чотирьох країн Європи і світу. Ми маємо чудові мистецькі і спортивні колективи, які постійно виборюють призові місця в європейських і світових конкурсах. В університеті навчається 55 майстрів спорту і майстрів спорту міжнародного класу. Свого часу наш виш закінчили знамениті брати Віталій і Володимир Клички, нині тут навчається перша українська олімпійська чемпіонка Оксана Баюл.

Шановні колеги!

Перше вересня знаковий день для всіх освітян для тих, хто вчиться і навчає, для студентів і викладачів, які ведуть молодь до Країни Знань.

Сьогодні я з радістю вітаю не тільки першокурсників, але й усіх  учасників навчально-виховного процесу. Хочу висловити вдячність всім викладачам та співробітникам університету за роботу і радий зустрічати вас після літніх відпусток із запалом в очах і готових до нових наукових та творчих звершень.

2011 рік є знаковим для всієї країни. Це – рік 20-річчя Незалежності. Знаковим він став і для нашого колективу. Зрошуючи науково-педагогічний потенціал університету, ми готуємо учителя-патріота, поборника української мови, провідника національної ідеї, культури і державності.

2011 рік проголошений Президентом України роком Знань, інтелекту, розвитку науки і освіти. Виконуючи його завдання, ми підвищуємо якість освіти, наукових досліджень, налагоджуємо плідну співпрацю з провідними університетами Європи і світу.

Знаковим цей рік для нас є ще й тому, що ми відзначатимемо 170 річницю з дня народження справжнього патріота, духовного вчителя українців, вченого світового рівня і значення Михайла Петровича Драгоманова, ім'я якого носить наш університет.

Шановні батьки, викладачі, співробітники університету! Дорогі друзі-студенти!

Вітаючи Вас з Днем знань, початком навчального року і посвятою у студенти столичного університету, дозвольте запевнити Президента України, Уряд і Верховну раду України, міністра освіти, науки, молоді і спорту, що, покладені на нас обов'язки, ми з честю виконаємо.

Слава студентам-першокурсникам! Слава нашому університету ! Слава Україні!»